Aikapankit?

Aikapankki on todella hieno ajatus, mutta juridisesti hankala esimerkiksi verottajalle. Toivoisi että suomalaisittain ei jäätäisi puskista huutelemaan ja rannalta ruikuttamaan vaan mietittäisiin miten vapaaehtoisten toimintaa voisi jatkaa luovan ketterästi lainmukaisesti. Aikapankki ei näköjään sovi suomalaiseen käytäntöön kuten ei joukkorahoituskaan. Niistä on tehtävä meille sopivia sovelluksia.

On ratkaistava miten törmäyttää nykyteknologiaa hyödyntäen hyväntekeväisyyttä ilman että se on vastikkeellista? Yksi ratkaisu on perustaa täysin vastikkeeton Talkoo- ja Naapuriapu-portaali. Lisää keskustelua täällä.

Verottaja teki minkä kykeni. Pyrki selkiyttämään ohjeitaan. Se että sisältö voi olla ristiriidassa oikeudentajun kanssa on toissijaista. Aikapankki on läpinäkyvää toisin kuin aito veronkierto veroparatiiseihin, joten tähän on helpompi antaa ohjeistuksia ja väliintuloja. Verojen kerääminen aikapankkitoiminnasta on lähes mahdotonta ja jopa järjetöntä. Mutta ohjeistukset pitää toki olla.

Silti ei voi olla kouraisematta muutamia medioissa esitettyjä argumentteja. Aikapankkihan tulkitaan juridisesti veronkierroksi vaikka käytännössä se on hyväntekeväisyyttä. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan miten toimittajat kansantajuistavat viranomaisten linjauksia.

Pääutinen: Verottajan mukaan työn ja palvelujen vaihtaminen suoraan tai aikapankin kautta on veronalaista toimintaa. Verottaja perustelee vahvistamaansa linjaustaan sillä, että molemmissa tapauksissa työ on vastikkeellista. Muistuttaisin että Hyvä veli -kerhoja on ollut aina. Nämä eivät ole vain olleet läpinäkyviä.

Ongelma1: ”Verottajan mukaan erilaisten aikapankkien, yhteisöjen tai verkostojen kautta vaihdetut palvelukset eroavat naapuriavusta, sillä aikapankkien jäsenet eivät vaihda työsuorituksia suoraan keskenään.” Kommentti on ristiriitainen pääuutisen kanssa. Ei ymmärrä. Verkon kautta maailma toimii nykyään, ei kädestä käteen.

Ongelma 2: Verottaja huomauttaa, että aikapankkien jäsenet voivat olla myös toisilleen ennalta täysin tuntemattomia, minkä vuoksi vaihtopiirin toiminta ei ole täysin rinnastettavissa naapuriapuun. Uuden ajan sosiaalisen median filosofia ”Anna enemmän kuin otat, saat enemmän kuin annat” on ilmeisesti verottajan näkökulmasta kyseenalaista. Apua, olen tehnyt verosyntiä.

Ongelma3: Käytännössä vaihtopiirin jäsenen saamia vaihtoyksikköjä verotetaan vasta siinä vaiheessa, kun hän saa niitä vastaan toisen vaihtopiirin jäsenen tekemän palveluksen. Maantapa tarkoittaa sitä että näin voi tehdä, mutta siitä ei saa olla julkista tilimerkintää. Jos aikapankin jäsenen yksittäisistä töistä ei pidetä kirjaa, kuten henkilökohtaista tiliä, kyseessä ei ole ”työsuoritusten vastikkeellinen vaihtaminen”, Verohallinto toteaa.

Ongelma4: ”Kaikki tietämäni aikapankit toimivat jossain muussa yksikössä kuin eurossa. Kysymys kuuluukin, MITEN vaikkapa ”tovi” muutetaan euroiksi, koska se voi käsittää lähes mitä tahansa?” Kukahan tekee tovista euroksi hintataulukon, kun idea on ollut päästä euroista eroon ja tehdä hyvää.

Ongelma5 ”Verovelvollisen itse pitää arvioida, milloin pitää tehdä ilmoitus verottajalle.” Tästä tulee kyllä surkuhupaisia esimerkkisovelluksia tulevaisuudessa. Naapurikyttäysken uusi muoto: talkooverorikkurit ;-D

Rivikansalaisen tuntoja kuvaa hyvin tämä rinnastus: ”Jos haluan vaikka soittaa mummelille kitaraa ja saada vastalahjaksi tuoreita keksejä, joudun maksamaan veroja. Jos taas haluan perustaa terveydenhoitoyrityksen ja rakentaa mummelille vanhainkodin yhteiskunnan maksamana, maksan veroja erittäin vähän – tai jos olen oikein fiksu, en lainkaan.”

Ongelmista pitäisi löytää ratkaisuja. Tältä perstuntumalta ne voisivat olla vaikka näin. Keksitkö itse paremman.

Ratkaisu1: Löydetään taho joka lahjoittaa 20 000 hyväntekeväisyytenä verohin. ”Yhden arvion mukaan edellisen neljän vuoden aikana tehtiin keskimäärin 3250 tovin edestä vaihtoja per vuosi. Vaikka jokaisen työtunnin arvo olisi keskimäärin niinkin suuri kuin 20 euroa ja aikapankkilaisten tuloveroprosentti keskimäärin 25%, kertyisi aikapankkitoiminnan kautta veroja vain 16 250 euroa.

Ratkaisu2: Toiminta rahoitetaan EU-, Sitra- tai kuntalähtöisesti. Aikapankkitoiminnan sijaan puhutaan vapaaehtoiskokeilusta.

Ratkaisu3: Puretaan aikapankit ja perustetaan vastiikettomia Vapaaehtois- ja Naapuriapu-portaaleja. Siis sellaisia joissa ei ole debit- ja credit-ratkaisuja.

Ratkaisu4: Autetaan niinkuin nyt mutta ei merkata mitään mihinkään.

Ratkaisu5: Vapautetaan puhtaasti aikaan perustuva vaihdantatalous verotuksesta kokonaan. Vaikka 3 vuoden koeajaksi. Lobataan tähän kansanedustajat taakse.

aikapankki

Kuva: Aikapankin ajatus on jalo, mutta juridisesti ongelmallinen. Kuvittaja: Tiitu Takalo

Lähteet

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/556642/Aikapankit+verolle
http://yle.fi/uutiset/verottaja_aikapankkitoiminnasta_maksettava_veroja/6917207
https://www.facebook.com/pages/Kysy-aikapankeista-verottajalta/262976453851644?ref=ts&fref=ts
http://www.hs.fi/talous/Verohallinto+m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4si+aikapankit+verolle/a1383631774742