Hiljaisiksi hakatut

Mistä on kotimainen perheväkivalta tehty? “Luunapeista, tukistamisesta, puristamisesta, repimisestä, niskasta retuuttamisesta, seinille viskomisesta, tavaralla heittämisestä, ruuatta pitämisestä, huoneeseen lukitsemisesta, potkimisesta, nyrkillä lyömisestä… siitä se on se kotimainen perheväkivalta tehty. 

1) “Mikä se on se onnellinen lapsuus, ei mulla ollut sellaista.  Mä näin oven raosta, kun isä heitti äidin seinään ja löi. Äiti oli koko ajan hiljaa. Vain isä huusi. Isä veti äitiä korvasta ja hiuksista. Ja löi ja löi ja löi.  Isä teki mitä halusi, milloin halusi. Kotona ja kylässä. Eikä äiti saanut ottaa meitä ees syliin lohduttaakseen. 

Mun lapsuus oli vain päivästä toiseen selviämistä. Kaikki kiva kiellettiin, edes naapuriin ei saanut mennä leikkimään. Mä olin tosi kateellinen mun naapurin lapsille. Niillä oli kivat kodit, ihanat vanhemmat ja hauskat leikit.

Arki oli niin kauheaa että mä toivoin että isä kuolisi…Ilman mummoa ja pappaa mä olisin ihan rikki. En tiiä missä mä olisin muuten. Ojassa tai hourulassa.”

2) “Mulla oli iso huoli pikkusiskosta. Mä kovetin itteni. Mä en sille paskapäälle halunnut näyttänyt että se pelotti mua. Me mentiin aina piiloon kun isästä haistoi sen rähinähalut. Usein me paettiin kotoa. Joskus ei ollut edes kunnolla vaatteita päällä. Ulkona oli kylmä. Hengityksestä nous huurua ja lumi kasteli sukat.

Isä muuttui hirviöksi kun se joi. Eikä se ollu enkeli selvinpäinkään. Pelko oli osa jokapäiväistä arkea. Selkäsaunan saattoi saada yhdestä väärästä sanasta tai siitä että maitolasi kaatoi vahingossa. Aina sai olla varpaisillaan, jos ei halunnut mustelmia. En mä ole vieläkään toipunut. Ne mustelmat on yhä mun sisällä ja niihin sattuu.”

3) “Me käytiin veljen kanssa jossain paikassa jossa oli huoneessa hiekkalaatikko. Ne kysy että osaatko sanoa miksi sä pissaat yöllä housuun. Sen ne kysy kans, että mistä sä tykkäät. Mä kerroin että mä tykkään kuljeskella metsissä ja juttella mielikuvituskeijuille.”

4) “Mut on raiskattu kerran. Mutta se ei ole pahinta. Raiskaus tapahtu mulle vain kerran. Siis kerran. Pahinta mun elämässä on se, että isä löi mua monta vuotta ilman järkevää syytä. Mä en koskaan tajunnu sitä. Se oli kuitenkin mun isä.

Nyt mä olen ollut yli 10 vuotta väkivaltaisessa suhteessa, vaikka mä lapsena vannoin kautta kiven ja kannon etten koskaa hyväksy lyövää miestä. Niin siinä vaan sitten kävi.”

5) ”Idiootti, tyhmä, huora, paska! Kun sitä kuunteli päivästä toiseen, ei ihme että meni itsetunto vuosiksi. Kun mikään mitä tekee ei riitä eikä kelpaa.

Kun on elänyt koko elämän väkivällan varjoissa, ei sitä halua luksuilemaan minnekään Turkkiin tai Thaimaaseen. Mulle riittäis että mä vaan pääsisin hemmottelemaan itseäni vaikka hotelliin tai mummolaan. Saisin olla vaan rauhassa ja lukea vaikka jotain hyvää kirjaa.”

Nämä tekstit ovat syntyneet videon pohjaksi Oulun Gutsy Go valmentajavalmennuksessa. Tarkoituksena oli harjoitusvideossa nostaa perheväkivalta puheeksi. Alkuperäiset repliikit on kerätty perheväkivaltaa lasten ja nuorten silmin käsittelevistä graduista. Repliikkejä on hieman jälkikäteen tarinaeditoitu. Video tehtiin päivässä. Valitettavasti harjoitusvideota ei ole tallennettu mihinkään julkiseksi.