Huono-osaisuutta?

Sosiaaliset ongelmat eivät ole monimutkaistuneet. Ongelmat ovat toki pirstaloituneet niin kuin lähes kaikki asiat. Huono-osaisuus ei kasaudu vaan hyväosaisuus tekee sen, aloittaa professori Juho Saari tiukasti Kaikille eväät elämään -seminaarin.

Saari havainnollistaa huono-osaisuuden ylisukupolvisuuden argumentaatioita ja korrelaatioita neljällä pointilla:

1) Kasautuminen (jossa huono-osaisuus on sivutuote) on pienten valintojen tyranniaa. Esimerkiksi eri asuinalueilla kerma voi siirtyä aina halutessaan toisaalle, siksi vaikuttaa että jäljelle sakka kasaantuisi.

2) Schumpeterin luokkakriteeri tarkoitta sitä että ylä- ja ala-luokka pariutuvat lähinnä keskenään, ei luokkia loikaten. Putoamisen pelko luokasta alaspäin pistää keskiluokkaiset pärjäämään. Pohjalta ei voi tippua enää.

3) Sosiaaliturvariippuvuus + uusavuttomuus vaikuttavat siirtyvään yli sukupolvien

4) Ankkurimekanismeja (juurisyitä) ovat toistuvat tapahtumat ja kuormitukset, jotka vähentävät arjessa selviytymisen kimmoisuutta

Niukkuustekjiät arjessa näyttäytyvät siten, että arjen sumpliminen vie lähes kaiken kaistan. Näin ei jää energiaa esimerkiksi tulevaisuuden suunnitteluun.

Suomessa ei ole syrjäytyneitä, se on tuontitermi, Saari täräyttää seuraavaksi. Syrjäytyneitä ei nimittäin tunnusteta tai tunnisteta esimerkiksi valtion tai kuntien tukien kautta (vrt. eläkeläinen, työtön, asunnoton, vähävarainen). Syrjäytyminen on sen sijaan prosessi ja tapahtumaketju, joka voi johtaa ihmiseen haavoittuvaan asemaan tai huono-osaisuuteen.

Kanssakulkijat ja kimmoisuus auttavat haavoittuvan arkea

Paras apu haavoittuvalle yksilölle tai perheelle on henkilö joka kiinnittyy heidän ja arkeen. Perheet tarvitsevat arkeensa kanssakulkijaa (ei psykiatrin, sossutoimijan tai asiantuntijan vastaanottoa virastoaikaan. 

Perheet eivät kaipaa viranomaissuoritteita vaan itsemäärämisoikeutta sekä luottamusta hyvinvointia tukeviin toimiin. Mikä meidät pitävät sitten turvassa syrjäytymisen tapahtumaketjuilta? ”Pari- pankki- asunto- ja työsuhde”, vastaa Juho Saari.

Juho Saaren ajatuksia voi lukea myös YLE:stä  tai Valtakunnallisten lastensuojelupäivien esityksestä.