Kirjasto koululle

Puolivälinkankaan kirjasto on siirtymässä Paulaharjun koulululle. Omatoimikirjaston avajaispäivää vietetään huhtikuun alkupuolella. Tavoiteaikatauluna on Acrigolan päivä 9.4. Palautusautomaatit ja sähkötyöt eivät ole vielä valmiina.  Kombikirjasto yhdistää koulun ja lähikirjaston aineistot, palvelut ja asiakkaat. Yhteistyötä koulun ja kirjaston välillä on tehty jo aiemmin Lukuinto-projektin puitteissa.

Ohjelmaa kehitellään parhaillaan. Tavoitteena olisi että esimerkiksi Kirjasairaalassa lapset voivat korjata kuvakirjoja tai vastaajia erilaisilla kirjankorjausvälineillä. Hoidettuaan kirjan terveeksi he saavat itse korjatun kirjan kotiin. Mukaan kotiin annetaan hyviä kirjan hoito-ohjeita.
 

Aikuiset vastuussa, muualla ei häiriöitä

Asiakas voi tuoda omatoimiaikana kirjastoon mukanaan muita henkilöitä, esimerkiksi lapsensa. Hän on kuitenkin vastuussa heidän käyttäytymisestään. Asiakkaan tulee myös huolehtia siitä, että ovi menee lukkoon sisään tultaessa tai poistuttaessa.

Asiakas on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingot sekä myös niiden henkilöiden aiheuttamat vahingot, jotka ovat tulleet kirjastoon hänen seurassaan. Väärinkäytöstä ja käyttösääntöjen rikkomisesta seuraa omatoimikäyttöoikeuden menetys. Kirjastossa on tallentava kameravalvonta.

 

Omatoimikirjastot yleistyvät

Virkailijan ollessa paikalla kirjasto palvelee tavalliseen tapaan. Omatoimiaikoina kirjastoon  pääsee ma-pe klo 9-19  yli 18-vuotiaat voimassaolevalla Oulun kaupunginkirjaston kortilla sekä siihen liitetyllä pin-koodilla. Pin-koodin saa kirjastosta.  Omatoimisuus pidentää kirjaston viikoittaista avoinnaoloaikaa  useammalla tunnilla.

Omatoimiaikana asiakkaat voivat lainata aineistoa automaatilla sekä palauttaa lainoja lukolliseen palautuslaatikkoon. Asiakastietokoneet ovat asiakkaiden käytettävissä. Varattua aineistoa voi noutaa vain henkilökunnan ollessa paikalla. Myös tulostaminen, kopiointi ja kirjastomaksujen maksaminen hoidetaan vain henkilökunnan ollessa paikalla.

– Jotenkin ihmiset vaan ovat ihmisiksi kirjastoissa. Kirjat rauhoittavat sekä tilan että ihmisen ja kaikkein vilkkaimmatkin koululaiset hiljentyvät lukemaan vaikka sarjakuvia. Hämeenlinnassa kokemukset ovat olleet muutenkin kannustavia

Asukkaat mukaan kirjaston kehittämiseen

Avajaisten yhteydessä asukkaat voivat esittää toivomuksiaan siitä millä tavalla kirjastoa voi kehittää vaikka kehittämisrahaa ei ole ja resurssit muutoinkin ovat vähenemään päin

Katso myös video Turun Vasaramäen omatoimikirjastosta, jonka ohjeistukset ovat hieman erilaiset kuin Puolivälinkankaalla.