Kiusaaminen on usein rikos

Koulupoliisi Merja Rasinkangas informoi vanhempia Vanhempainfoorumissa 3.5.2018 siitä milloin läppä muuttuu rikokseksi ja mitä kotona voitaisiin tehdä että lasten elo olisi entistä turvallisempaa.

Koulupoliisi havainnollisti osallistujille aikamme ilmiötä netissä ja arjessa

 1. Yhä pienemmät lapset katsovat pornoa kännykästään
 2. Tupakointi, nuuska, päihteet (päiväkännit) ja koulualueelta poistuiset yleistyneet, samoin tunneilta poissaolot
 3. Kannabiksen polttelu ja nuuskan myyntiringit yläluokilla
 4. Sosiaalinen media (WA, FB, snapchat, instagram 13) tuovat haasteita.  Kotona on aiheellista keskustella ikärajoista ja valvoa sosiaalisen median palveluiden käyttöä ettei sitä käytetä esimerkiksi alkoholin välitysviesteihin.

Koulupoliisi on huolissaan siitä että kouluissa, vapaa-ajalla ja somessa tapahtuu yhä rankempaa väkivaltaisuutta.  Lapset, nuoret ja perheet eivät aina ymmärrä tekojen syitä ja seurauksia. Koulupoliisi joutuu viikoittain puuttumaan erilaisiin kiusaamisiiin.

Koulujen haasteita kiusaamisessa ovat: -> isot luokat – >inkluusio ja integrointi on tuonut erityisoppilaat luokkaan ilman lisäapua -> välituntivalvonta ei kata kaikkia tilanteita -> piilokiusaaminen, jota aikuinen ei huomaa tai ymmärrä -> koulun kasvatusvastuu lisääntynyt, koska kotoa ei löydy kasvastusauktoriteettiaä -> kuraattorin/ terveydenhoitajan saatavuus voisi olla parempi -> vapaa-ajalla tapahtuneet asiat on hyvä tulla tietoon myös kouluun, sillä koulussa lapset tavoitetaan parhaiten

Koulupoliisi muistuttaa että viranomaisilla on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus (seksuaalinen rikos) Lastensuojelulaki velvoittaa tähän. Kun potkitaan, lyödään nyrkillä päähän tai maahaan ja kuristetaan kurkusta, se ei ole enää mitään läppää. Kyse on silloin pahoinpitelystä.

Koulupoliisi muistuttaa että jo seuraavat asiat kattavat rikosnimikkeet:

a) kunnianloukkaus (homottelu, huorittelu, haukkuminen) pahoinpitely b)  näpistys c)  vahingonteko (kenkien piilottaminen) d) laiton uhkaus (mä tapan sut..) e)  viestintärauhan rikkominen (pilasoitot)  f)  identiteettivarkaus g)  seksuaalinen häirintä h)  vainoaminen (uhkaa, seuraa, tarkkailee)

Tiiviit ohjeet koulupolisiilta lapsille ja nuorille

1. Älä käy toiseen henkilöön kiinni

2. Älä nimittele tai uhkaile tai muutoin kiusaa ketään

3. Älä hajoita mitään

4. Älä ota toisen omaisuutta luvatta

5. Harkitse mitä kuvia/videoita laitat nettiin

Koulupoliisin vinkit vanhemmille

Koulupoliisi pohtii mistä tämä kaikki ajan levottomuus johtuu. Yhdeksi syyksi hän näkee sen, että oppilaat ovat väsyneitä, koska nukkuvat liian vähän. Silloin  ärsytyskynnys on matalammalla.

 • Ollaan uteliaita siitä missä lapset liikkuvat
 • Kun vanhemmat puhaltavat yhteen hiileen, asiat sujuvat paremmin
 • Kysy onhan lapsi tehnyt kotiläksyt ja kysele lapselta silloin tällöin sanoja
 • Lapsi tarvitsee rajoja kotona ja verkossa. Nistä on pidettävä kiinni.
 • Lapsilla pitäisi olla harrastus, johon voisi purkaa ylimääräistä energiaa
 • Älä kadota vanhemmuutta ja esikuvallisuutta lapsiin nähden vaikka työssä tai kotona stressaa
 • Kotona tulisi varoa puhumista ikäviä toisista vanhemmista tai opettajista ikäviä, lapsi ja nuori imuroi sisäänsä kaikki kotivihjailut

Oulun poliisibändi esiintyy 17.5. klo 12-15 Ouluhallissa poliisin järjestämässä #äläkiusaa -taoahtumassa. Mukana ovat mmAleksi Hakaniemi, Kristoffer Ignatius. Lisäksi koulujen päättäjäisviikolla on päihteiden vastainen tapahtuma Selvänä kesään 30.5. Valkeassa. Mukana on mm. räppäri Sana.

Jos kiusaamisteema kiinnostaa, katso teenasta koulupoliisi Rasinkankaan vanhempi aineisto