Koirien Kalevala

koirienkalevalaNukketeatteri Ciciliusku (Sisilisko) esitti Koirien Kalevalan vienankarjalaksi Paulaharjun koululla maksullisena yleisönäytöksenä. Teatteriseurue oli Oulun Venäjä-viikon aikana kiertänyt päivisin kouluissa.

Koirien Kalevala (1992) on Mauri Kunnaksen kuvakirjaversio Kalevalasta. Kirjan Kalevalassa asuu villi ja vapaa koirien heimo ja Pohjolassa asuu hurja ja häijy susien heimo. Niiden välissä asuu pieni mutta sitkeä kissojen heimo.

Teatteri Sisilisko pyrkii edistämään karjalan kielen opiskelua ja kielen vaalimista. Teatteri panostaa erityisesti syrjäseuduilla asuviin ja sujuvasti karjalaa puhuviin sekä nuoriin, jotka opiskelevat karjalaa tai ovat muuten vain kiinnostuneita kielestä.

Sisiliskossa on mukana noin 15 Petroskoin yliopiston karjalan kielen opiskelijaa, sieltä valmistunutta sekä karjalan ja vepsän kielten laitoksen opettajia. Teatterin taiteellinen johtaja ja ohjaaja on Natalia Golubovskaja, joka on ollut mukana toiminnassa teatterin perustamisesta (2005) lähtien. Käsityönä tehdyistä nukeista ja rekvisiitasta vastaavat Marina Zlenko ja Boris Kudrjatsev, joka esitti näytelmässä Väinämöistä.

Teatteri esiintyy ainoastaan karjalan kielellä: livvin- eli aunuksenkarjalan sekä vienankarjalan kielellä. Näytöksiä pystyvät seuraamaan myös ne, jotka eivät osaa kieltä.

Näytelmä kesti noin tunnin. Nukkehahmoina mukana olivat Joukahainen, Aino, Ilmarinen, Louhi, Pohjanneito, Ilmarinen ja Lemminkäinen. Esityksen jälkeen lapset saivat tutustua näyttelijöihin ja nukkeihin. Kiitos Suomi-Venäjä-seuralle sekä Pelastakaa lapset ry:lle, jotka mahdollistivat kiertueen.

Hienoa että kulttuuriväki jalkautuu kouluille. Paulaharjun sali on tyypillisimmin torstaisin käytössä koulun ja alueen väen tavoittamiseen (esistys, konsertti, näyttely muu tapahtuma). Muutoin sali on varattu liikuntakäyttöön.