Kyläilykassi

Puokkarissa kehitettiin lähiöversio maaseutukyliltä tutusta kyläluudasta. Syntyi Kyläilykassi. Ensimmäinen testattava Kyläilykassi sisälsi seitsemän esinettä: 1)Mennään jo naapuriin -kirjan 2) puuhapelin 3) perheystävällisen dvd:n, 4) kahvia/teetä, 5) muistikirjan + lyijykynän,  6) Kyläilykassi-ohjeen 7) naapuriyllätyksen (esimerkiksi kahvi tai suklaa). 

Puokkaritalollla on tällä hetkellä kolme Kyläilykassia. Jos kysyntä kasvaa, teemme niitä useampia.

Näin Kyläilykassi toimii

1) Vieraileva perhe (= kaksi eri-ikäistä perheenjäsentä) lähiökyläilee toisen perheen luona kanssa jättäen lähtiessään Kyläilykassin kyläpaikkaan. Vähintään puolen tunnin vierailun aikana voi pelata kassin peliä, katso perhedvd, keittää kahvit tai kukea kirjaa.

2) Kyläilykassin voi pitää yhdessä perheessä vain viikon, mutta se kyläilykassi voi vaihtaa kotia vaikka jo seuraavana päivän. Kyläilykassin esineet ja kassi jatkavat matkaansa. Vain yllätyslahja jää perheeseen, jossa vieraillaan. Pidä siis hyvää huolta kassin esineistä.

3) Kyläilykassia ei saa vain jättää postilaatikkoon,  portaille tai ovenpieleen vaan se vaihtaa vuoroa aina kyläilytilanteessa.

4) Kirjoita pieni tarina, tervehdys, loru, resepti. Se voi olla totta tai tarua. Tai ota perheselfie. Tai lähetä hauska videotarvehdys #kyläilykassi tunnuksella. Kun Kyläilykassi on mukana tulevaaan kyläilykirjaan on tullut  10 perheen yhteystiedot, on ystäväjuhlan aika Puokkaritalolla. Talolle kutsutaan kaikki ne perheet, jossa Kyläilykassi on vieraillut.

5) Kyläilykassin pelin, dvd:n ja yllätyksen voi käydä vaihtamassa tai täydentämässä Puokkaritalolla (Mielikintie 7)

Kyläilykassin kierrättäminen on hyvä tekosyy tutustua naapuriin. Kassin kanssa voi mennä yksinäiseen naapuriin hyvän tarinan ja selityksen kera. Kassi + kyläily tuo iloa erityisesti myös sellaisten naapurin päivään, jolla ei ole lähellä omia tuttavia tai ystäviä. Huomioi kuitenkin että kaikki eivät halua yllätysvierailua. Eli sovi kyläilystä.

Kyläilykassin idea on kannustaa yhteiseen perheaikaan sekä kannustaa kyläilemään  Toivomme että saat kassista ideoita ja vinkkejä puolesta tunnista useamman tunnin yhteiseen iloon. Lue, pelaa, leiki, katso yhdessä naapuriperheen kanssa. Ja sitten mieti kenen luokse teidän perhe voisi mennä. Ja ei muuta kuin kyläilemään.

”Esittelemällä kotinsa, pehmolelunsa sekä (taka)pihan aarteensa, perhe kutsuu vieraansa peremmälle. Kyläilykassin matkalla paljastuu erilaisia koteja, erilaisia aarteita sekä erilaisia kohtaamisia.  Huomaat pian että näissä asunnoissa ja asujissa ei ollut mitään pelättävää… ”

Kysymyksiä ja vastauksia
K: Voiko Kyläilykassia pyytää tai varata kotiinsa?
V: Kyllä voi. Mutta se tarkoittaa samalla että joku vierailee luonasi, ellet käynnistä ketjua.

K: Onko oikeaa ja väärää tapaa tehdä vierailua tai käyttää Kyläilykassia?
V: Ei ole. Kunhatn pidät huolta esineistä ja hyvistä tavoista.

K: Mitä tarkoittaa että kassin sisältö voi vaihdella tai että kassin sisältöä voi vaihtaa?
V: Kassin peliä, elokuvaa tai kirjaa voi käydä  vaihtamassa Puokkaritalolla (=nuokkari). Naapuriyllätyksen voit suunnitella myös itse, kyläilykummin tai ohjaajien kanssa. Niitä voivat olla esinerkiksi leivonnainen, valotikut, suklaarasia, lahjakortti.

K: Voiko Kyläilykassia kierrättää kylässä missä vain?
V: Voit noutaa kassin itse tai se voidaan tarvittaessa tuoda luoksesi minne päin Oulua tahansa.

K: Haluaisimme luoda yhdistyksellemme tai järjestöllemme oman Kyläilykassin. Voitteko auttaa.
V: Autamme Oulun erilaisia yhdistyksiä (terveys-, liikunta-, vanhempain-, asukas-) oman Kyläilykassin aktivoimiseen kierrättämiseensä. Suunnittelemme ja lahjoitamme sen kolmelle ensimmäiselle kiinnostuneelle.

K Maksaako Kyläilykassi?
V: Ei maksa. Kun ovikelloasi soitetaan kyläilytarkoituksessa, et joudu maksamaan mitään. Päinvastoin. Saat kyläily-yllätyksen ilmaiseksi itsellesi. Kassi ja muut tavarat jatkavat sitten matkaa.

K: Mlloin voin noutaa tai täydentää Kyläilykassin?
V: Puokkaritalo (Mielikintie 7) on auki tavallisesti arkisin klo 14-20.

K: Voitteko tuoda Kyläilykassin, jos meille noutaminen on hankalaa?
V: Tarvittaessa voimme tuoda Kyläilykassin kotiisi, jos olet lähdössä kyläilemään, mutta sinulle on hankalaa hakea kassia.

K: Miten ilmoitamme teille Kyläilykassin seuraavasta perheestä?
V: Voitte laittaa sähköpostia osoitteeseen puokkaritalo@outlook.com  tai laittaa viestin FB-sivuillemme Näin mekin olemme kärryillä missä Kyläilykassi liikkuu.

K: Mitä jos Kyläilykassin jokin tavara hukkaantuu, rikkoontuu tai muutoin menee käyttökelvottmaksi
V: Ota yhteyttä Puokkaritalolle (Mielikintie 7)