Lukukuu

Lukukuu-idea syntyi Paulaharjun koulussa Oulussa vuonna 2010. Oppilaille heräsi halu auttaa Haitin tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Koulun monikulttuurisuustiimi ideoi yhteistyötä Punaisen Ristin Oulun piirin kanssa. Lipaskeräyksen jälkeen syntyi idea Lukukuusta, josta kehittyi tänä vuonna SPR:lle valtakunnallinen keräysidea.

– Kun toteutimme ensimmäisen ”Lokakuu on lukukuu” -kampanjan 2010, se onnistui yli odotusten. Kouluissa ja kotona luettiin paljon kirjoja sekä keskusteltiin niistä ja auttamisen merkityksestä. Koulumme keräsi sponsorien avulla yli tuhat euroa, kertoo Anna Talonen, joka toimii Paulaharjun koulussa suomi toisena kielenä – ja kulttuuriopettajana.

Lukukuun idea on yksinkertainen: oppilaat tutustuvat opettajan johdolla kuukauden ajan erilaiseen kirjallisuuteen ja lukevat vapaa-ajallaan mahdollisimman monta teosta. He hankkivat lähipiiristään sponsoreita, jotka maksavat haluamansa summan jokaisesta luetusta kirjasta. Luokka lahjoittaa lukemalla ansaitsemansa rahat SPR:n katastrofirahastoon terveystyöhön, josta hyötyvät erityisesti lapset.

Koulu voi toteuttaa Lukukuun milloin tahansa. Paulaharjussa se toteutetaan lokakuussa nyt jo kolmatta kertaa. Kampanja-aineiston on kuvittanut Julia Vuori.

Talosen mukaan on hienoa, että kampanjassa korostuu auttamisen lisäksi lukemisen tärkeys. Lukutaito on keskeinen tekijä köyhyyden poistamisessa, mikä linkittää sen hienosti auttamiseen. Koulu on kirjannut Lukukuun myös toimintasuunnitelmaansa.

– Oppilaat ovat kokeneet oman panoksensa tärkeäksi.: ”Meistä tuntui ihanalta, kun voi auttaa ihmisiä!” kertoivat oppilaat. Vanhempaintoimikunta lahjoittaa luokalle joka lukee eniten kirjoja suhteessa oppilasmäärään 50 euron virikepaketin.

Lukukuuusta oli Kalevassa juttu 1.9.2012.