Lupa kokeilla ja ajatella toisin

Johanna Kotipelto  johdatti meidät rohkeampien kokeilujen maailmaan tiistain ODD2017-päivillä.

– Meidän on uskallettava tehdä hyppy tuntemattomaan ja käydä mukavuusrajan tuolla puolen, Kotipelto aloittaa esityksensä.

Olemme nykyään aina ja jatkuvsti Beta-tilassa, joten turha nyhveröinti ja totuuden taaksen meneminen on turhaa. Kokeileminen on pelon karkoittamista, Kotipelto muistuttaa.

Renesanssi-ihmiselle eli esimerkiski palvelumuotoilijalle tuli tilaa (maa)kuntiin uusien hallituslinjausten myötä. Virkamiehillä ja kansalaisilla on nyt Lupa kokeilla.

Jatkossa ratkaisut löytynevät yhä useammin ruohonjuuritasolta kuin vain hallinnollisista norsunluutorneista. Monimutkaiset ja laajat kysymys pilkotaan helpommin kokeiltaviksi. Uuteen uskaltaminen on aina myös epävarmuuden ja osin riskien pienentämistä

Jotta uudelle syntyy tilaa, on meidän hiljalleen luovuttava vanhoista toimimattomista malleista. Nykyaikana pitää olla valmis vaihtamaan näkökulmaa, toimintatapaa ja jopa toimintakulttuuria.

Reseptejä kimmoisempaan ja asiakaslähtöisempään tulevaan ovat Kotipellon mukaan mm. sähköinen asiointi, osallistumisen ja  vaikuttamisen kehittäminen sekä johtamisen ja hallinnon kehittäminen

Vaikeinta nykyaikana tuntuu olevan muuttaa asenteita ja irtautua turhasta muutospelosta. Ideasta käytäntöön on pitkä matka. ”Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu” Univormun takaa esiin on kuorittava esiin tunteva, ajatteleva ja toimiva myötätuntoinen ihminen.

Sitten kokeilulauteille asettui lyömään lisää löylyä yli-innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki

– Idean idea on olla häiriö. Omaan arkeen on ensin tehtävä arkinen muutos. Silloin ollaan vasta otettu askelia innovaatiokulttuurin suuntaan.

– Seuraavaksi on  löydettävät henkilöt jotka innostuvat. Heille on mahdollistettava henkilökohtainen herääminen ja annettava happea ja kipinöitä roihua varten. Ja tätä innostuksen liekkiä ei pitäisi päästää sammumaan. Jos innostus siivutetaan, innostus sammuu.

Tuulenmäki käyttää suosikkiesimerkkiään Movember-liikettä. Siinä kasvatetään viiksiä ja kerätään rahaa syöpätutkimukseen.Esitettynä se olisi niin paska idea että Sitra, Tekes, EU ei varmasti antaisi rahaa.  Joku fiksumpi suunnitelma pitäisi tehdä. Mutta niin vain Movemberista kasvoi Ei kiinnosta viralliskommenttien jälkeen tuottava ilmiö. Sillä ihmiset innostuvat enemmän hauskoista viiksistä kuin tilastollisista kehotteista. Hulvattomien nuorten miesten kokeilut synnyttivät suunnitelman Movemberistä. Ei toisinpäin. Eli suunnitelmat eivät synnyttäneet kokeiluja.

– Kokeilu on asia, jonka oletetaan epäonnistuvan Pilotti taas on asia, jonka oletetaan onnistuvan, selkiyttää Tuulentupa. Pilotoinnissa kaikki pyritään suunnittelemaan valmiiksi ja ikäänkuin seuraamaan suunnitelmaa sitten kohti palvelua ja arkea. Eihän se niin mene. Harvoin kaiken voi muuttaa  kerralla.

Tuulenmäki vertaa innovaatioiden luomista kävelemiseen. On vain lähdettävä liikkeelle, kävelemään. Haparoimaan ja oppimaan. Lapsen innolla. Tuulenmäki sanoo että innovaation hyvä lähtökohta on kun yhdistetään lapsi + tiedemies + sarjayrittäjä.

Tuulenmäki tuulettaa hieman hakemustuubaa, jota hän pitää kollektiivisena itsepetoksena. Miten voi olla mahdollista että alussa tiedettäisiin, mitä tehdään neljäntenä vuotena, mikäli aidosti halutaan tavoitella jotain uutta.

Kaiken jujuna on ymmärtää oma ainutlaatuisuutensa ja löytää juuri se oma juttunsa. Siitä syntyvä innostuminen saa ihmisen tekemään mitä vain. Tämä vaatii pysähtymistä, ­etsimistä sekä intuitiivista löytöretkeilyä.

Sparraamisen ja 10-minuuttisen lämmittelytehtävän ohella Tuulenmäki antaa ryhmäläisille tiukkoja neuvoja.

– Ei voi vain suunnitella ja suunnitella on myös kokeiltava. Kokeneet suunnittelijatkin oikovat suoraan pilotointiin ja aloittavat liian raskaan läpivyörytyksen kymmenillä asiakastestauksilla. Alkuun riittää muutama kokeilu. Ei liian monta kokeilija alkuun, Tuulenmäki opastaa

– Kokeilussa pitää palkita kokonaisprosessi ei vain mitattava alku- ja lopputilanne. Koska muuten aletaan kikkailemaan optimaalista tulosta.

– Älä esitä väitettä vaan anna todistusaineistoa

– Aseta kokeilemisen kynnys tarpeeksi matalaksi. Mieti miten kokemaan ja kokeilemaan mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman halvalla?

– Kysy kommentteja taviksilta ja kriittisiltä, älä vain samankaltaisilta uskovaisilta.

– Unelmoi aluski suuria, mutta aloita heti tekeminen pienistä asioista. Kysele tyhmiä kysymyksiä.

– Tarvitsemme kokouksien sijaan enemmän kokeiluja.

Lopuksi Anssi Tuulenmäki jakoi jokaiselle koulutukseen osallistujalle henkilökohtaisesti numeroidut muutosagenttilätkä. Itse ole 3069.

Ohessa on Anssin kirjallinen luentosetti niille, jotka eivät päässet läsnäkokemaan hänen energiaansa ja rytmitystään paikaapäälle. Ja tässä lohdukkeen myös hieman media-anssia Yleltä telkkarista ja radiosta sekä Youtubesta. Johanna Kotipelto löytyy someaktiivina mm. FB.ssä  sekä Kokeilun paikka. puolestapuhujana.

Puokkarin kokeiluja ovat: synttärit, lähiteot, elävä joulukalenteri,