Olohuone

Puokkaritalo on alueensa olohuone. Olohuoneajatusta voisi kutsua inklusiiviseksi tai tasavertaiseksi. Toimijoita ei eristetä tai jaeta eri porukkoihin vaan kaikilla on samanlainen mahdollisuus leikkiä, pelata, syödä, harrastaa, kohdata kavereita.

Miksi sitten on pienten vuoro, isojen vuoro, miksi puhutaan nuokkarista. Kyse on mahdollistajan priorisoinnista. Nuorisotoimi tarjoaa tilat ilmaiseksi, joten se toivoo että avoin toiminta palvelee erityisesti nuoria. Pienten ja isojen vuoro on jaettu lähinnä turvallisuuden, viihtyvyyden ja nuorten omien toiveiden vuoksi.

Tietysti Puokkaritalolla on pelisääntöjä (kuten että tilaan ei voi tulla päihtyneenä) Tietysti toisia tulee huomioida kuten kirjastossa, koulussa, kirkossa tai kotona.

Puokkaritalo taipuu erityisesti kaikille avoimeen toiminnalliseen yhdessäoloon. Omatoimikirjaston akvaariomainen ylätila on parempi ratkaisu, jos yhteisö etsii pelkkää kokoustilaa. Seurat eivät voi varata toimivaa liikuntatilaa, koska kyse on avoimista tiloista. Mutta kyllä seuraporukat voi tulla höntsäilemään. Ja varata tiloja koulusta.

Yhden perheen juhliin tiloja ei voi varata. Avoimia juhlia ja synttäreitä sen sijaan suositaan ja pyritään järjestämään Puokkaritalolla vähintään kerran kuukaudessa.

Edellä mainitut asiat eivät tarkoita etteivätkö esimerkiksi perheet eivät olisi tervetulleita taloon illalla. Tai seniorit. Päinvastoin. Kaipaamme ja jopa etsimme heitä. Kaipaamme että eri ikäiset vetäisivät vertaistuokioita, pelaisivat ja puhuisivat keskenään. Tekisivät ruokaa. Hörppisivät kahvia.

Sovusta ja järjestyksestä Puokkaritalossa vastaavat paitsi fiksut nuoret myös noin kymmenkunta aikuista. Suurin osa on asukasyhdistyksen kautta erilaisissa työ- tai harjoittelurooleissa. Osa on vapaaehtoisia. Kaipaammekin jatkuvasti lisää välittäviä vapaaehtoisia aikuisia.

Tulkaahan siis käymään kahvilla tai teellä.

Osoite: Mielikintie 7, p: 044 3457900
Avoinna arkisin: pienet 14.00-16.30 ja isot 17.00-20.00

 

Kuvassa havainnollistetaan eristämisen ja syrjäytymisen mekanismeja eri termein. Värikkäät täplät voi mieltää erilaisiksi erityisryhmiksi vaikkapa vamman, rodun, sukupuolen tai vähemmistömielipiteen mukaan.