Päivistä parhain

Monet kansat ovat vanhoista ajoista viettäneet vuotuista juhlaa talvipäivänseisauksen aikoihin. Muinaisten germaanien keskitalven juhla tunnetaan nykyisin sen englanninkielisellä nimityksellä yule. Skandinaavinen kielen jul sanasta vääntyi  Suomeen juhla-sana josta vääntyi talvella joulu-sana.

Kristityt siirsivät Jeesuksen synttärit 350-luvulla keskitalven juhlan yhteyteen. Kristityt olivat mielissään voidessaan jatkaa jo voimassa oleva juhlintaa tekemällä vain pieniä muutoksia ajan henkeen ja tapoihin.

Laulut, vihreät puut, lahjat puun alla, koristeet, naamiot, ilonpito, syömingit ovat tuttuja jo roomalaisten Saturnalia-talvijuhlasta. Juhlintaa johtamaan valittiin princeps saturnalicius, eräänlainen karnevaalikuningas (joulupukin etäinen varhaisserkku). Juhliminen sisälsi vierailuja ystävien luona, syömistä, juomista, pienten lahjojen antamista ja yleistä hauskanpitoa.

Nykyaikainen joulu on siis superjuhla, jossa on sekoitus usean juhlan elementtiä: on ystävien ja perheen yhteinen kokoontuminen, koristelua, herkkuja, lahjojen antamista, vainajien muistamista, lauluja sekä erilaisia rituaaleja (kortit, kuuset, joulurauhan julistus, joululounas, tapanintanssit). Jouluaaton suhteen lapset  ovat varmaan samaa mieltä roomalaisen runoilija Catulluksen ilmaisun suhteen. Jouluaatto on optimus dierum, päivistä parhain.

Joulusta on tullut jo lähes oma pieni vuodenaika ainakin kaupallisessa merkityksessä. Joillekin joulun aika on pimeää aika. On yksinäisyyttä, päihteiden hallitsematonta käyttöä, väkivaltaisuutta ja stressiä.

Talvipäivänseisauksen (22.12.2018 klo klo 00.23) jälkeen päivä alkaa pidentyä noin kolme minuuttia vuorokaudessa kesäpäivän seisaukseen (21.6.2019).  Talvipäivänseisaus on yksi neljästä tähtitieteellisen vuoden merkkipäivästä, sillä siitä alkaa tähtitieteellinen talvi. Aurinko nousee Oulussa kello 10.29 ja laskee 14.04.

Olkoon nyt lähiaikoina sitten keskikohta tai alku, oikein valoistuvaa joulua ja talvea. Oli jouluaatto teille sitten rauhoittumisen tai juhlimisen aikaa, olkoot se kuitenkin päivistä parhain.