Paulaharjun joulukalenteri koostuu kahdesta eri osiosta: lähikirjaston (Puokkari) QR-joulukalenterista löydät videoita ja jouluvinkkejä. FB-joulukalenteria täydentävät taustoitukset, askarteluohjeet, kutsut eläviin joulukalenteritapahtumiin sekä hyvien joulutekojen aihiot.
Joulukalenterille suunniteltiin peruskäsikirjoitus, joka kässäri näytti tältä: Jouluinen kuva ja kaunis ajatus / Joulukortti-ideat jakoon /Pelit ja leikit/ Youtubevideo-linkit / Askartelu-vinkit / Reseptit ja jouluvinkit / Pyytettömät hyvät teot
ma 1 joulu: YLEn joulukalenteri
ti 2 joulu: Unelmien koulupäivä
ke 3 joulu: vapaaehtoisten päivä/ Rap-mummo
to 4 joulu: Elävän joulukalenterin idea/Henley
pe 5 joulu: äijämäinen ”raskas” joulu
la 6 joulu: Itsenäisyys/ Sibelius
su 7 joulu: joulukortit
ma 8 joulu: Joulun hyvä teko
ti 9 joulu: John Lewis videot
ke 10 joulu: Jouluinen flashmob
to 11 joulu: Aarteenmetsästys
pe 12 joule: Christmas Jumpers
la13 joulu: Lucian päivä
su 14 joulu: Joulupolku kutkuttaa joulutaikaa
ma 15 joulu: askartelu
ti 16 joulu: video
ke 17 joulu: Elävä joulukalenteri
pe 19 joulu: hyvä teko
la 20 joulu: vinkki
su 21 joulu: video
ma 22 joule: leikki /askartelu
ti 23 joulu: elävä joulukalenteri
ke 24 joulu: hyvä teko
Kyseessä oli myös oppimisprosessi. Aluksi pohdittiin, mikä alusta sopii parhaiten kalentariksi: FB, Twitter, Pinterest, Instagram vai blogi. Facebook valittiin koska se on tyypillisin taustalla aukioleva kanava. Päätettiin kokeilla tapahtumaominaisuutta. Aluksi testauksessa päivämäärä muutettiin joka päivä, mutta kalenteri meni lukkoon viiden päivän muutoksen jälkeen. Sen jälkeen kopioitiin ensimmäinen (copy-pastella) toiseen, johon laitettiin liukuva aika. Tällöin hakuominaisuus katosi kun ”alkuperäinen” lukkiutunut kalenteri poistettiin harkitsematttomasti jotteivat uusi ja vanha kalenteri sekaantuisi. Järkevää olisi ollut jättää alkuperäinen ja nimetä jälkimmäinen vaikkapa Paulaharjun joulukalenteri kakkonen.
Muutaman käytännön testin jälkeen huomattiin että QR-linkin tulisi olla heti palkitseva karkki, tyypillisesti video tai tehokas yksittäinen kuva. QR-koodin teko oli yksinkertaista: Valitse linkkityyppi. Syötä linkki. Kopio (hiiren näppäimellä) valmis QR-koodi. Toki käytetyn alustan ”pakkomainokset” hieman ärsyttivät.
Facebookiin pystyi tekemään ketterästi lisätäydennyksiä. Ja pidemmät pohdiskelevat teema-aukipurut tehtiin tänne verkkolehteen. Alkuinnostuksen jälkeen lyötiin lukkoon rytmitys, jota myöhemmin sovitettiin päivän teemoihin (Unelman päivä, itsenäisyyspäivä, Lucian päivä).
Ohessa muiden kalentereiden linkkejä, joista otettiin myös opiksi
http://www.ely-keskus.fi/web/joulukalenteri/luukku1#.VHxR-FesWrQ
http://joulukalenteri.positiivarit.fi/ mietelause + musa + lumihiutaleet
http://touhukalenteri.com/ myös Facebookissa
http://www.sll.fi/joulukalenteri
http://www.pearltrees.com/metrelius/joulukalenteri/id12999364 tvt-vinkkejä
http://fi.pinterest.com/oulunluuppi/luupin-joulukalenteri/
http://www.joulukalenteri.eu/
https://www.facebook.com/itasuomenkoulu