Surunsyömä

”Joskus elämä luulee ihmistä jalkapalloksi ja potkii päähän. Pentti on nyt se jalkapallo, jota elämä pompotaa pitkin kuoppaista hiekkakenttää. Elämälle ei riitä, että se karkoitti Pentin äidin kaksi kuukautta sitten. Elämä haluaa kiusata myös Pentin isää. Se tartutti isään surunsyömän.”

Ensimmäisessä vaiheessa surunsyömä tunkeutuu sisuksiin, toisessa tekee pesän sydämeen ja kolmannessa vaiheessa se alkaa syödä ihmistä sisältäpäin. Silloin isästä tulisi zombie.

Isä istuu sohvalla kalpeana kuin haamu. Päivät se tuijottaa tyhjänä eteensä ja öisin ulisee. Isä liikkuu jo hieman kuin zombie.  Isä ei puhu vaan mumisee. Pentti ei edes tiedä kelle isä mumisee. Isä ei syö, ei nuku, ei itke.

Kuolleesta äidistä ei kotona puhuta, äidin jättämät jäljet ja muistot alkavat haalistua ja kadosta. Pentin täytyy löytää pelastuskeinot surunsyömää vastaan omin voimin.

Koulussa Pentin reaktiot suruun tulevat yleensä väärällä tavalla: nauruntyrskähdyksenä, pieruna tai hallitsemattomina repliikkeinä.

Pentti sopii parhaan kaverinsa Pikku-Timon kanssa että saa käyttää heidän kesämökkiään. Mökille Pentti on kehitellyt äidinmuistelu-lautapelin tehtäväkortteineen (leikkikortit, työkortit, äitikortit). Se on salainen ase surunsyöjää vastaan ja äidin puolesta. 

Surunsyömä on monivivahteinen tarina isän ja pojan surusta ja sen käsittelemisen tärkeydestä. Petja Lähteen kirja palkittiin Arvid Lydecken -palkinnolla.  YLE on tehnyt Surunsyömästä aivan fantastisen kolmiosaisen kuunnelmasarjan 3x 14 min.

Vaikeaa aihetta lähestytään 10-vuotiaan Pentin näkökulmasta. Rankkaa aihetta käsitellään sopivasti poikamaiselle kakkahuumorilla. Tumma ja vaikea aihe taipuu kipuilujen kautta kohti toivoa ja parempaa.  Pelinsä mielikuvitusleikkien voimalla Pentti saa hiljalleen mökillä yhteyden isäänsä.

Oleellisessa osassa tarinaa on myös karhun pepun pihkatappi. Wikipedian mukaan pihkatappi on karhun peräsuoleen talviunen aikana muodostuva solumöykky, joka tukkii ruoansulatuskanavan talviuneen ajaksi.

Pentin perheessä on surun pihkatappi, joka irtoaa Pentin elämän tärkeimmällä mökkireissulla. Isä ja poika saavat jälleen yhteyden toisiinsa ja kuolleeseen äitiin.