Tähderuokaa jaossa ilmaiseksi

Puolivälinkankaan asukasyhdistys on sopinut Serviisin kanssa Tähderuoan jakelusta. Idea on lyhyesti tämä. Koululta ylimääräinen ruoka voidaan jakaa alueen asukkaille ilmaiseksi asukastuvan kautta. Ylimääräinen ruoka haetaan kouluta klo 12 aikaan. Tähderuoan sisältö ja määrä ilmoitetaan Artturintuvan FB-sivuilla aina noudon jälkeen. Ruoka pakataan annosastioihin joita asukkaat voivat noutaa noin klo 12.15 jälkeen. Kannattaa huomioida että ruokaa ei jää tai sitä ei haeta joka arkipäivä.

Ylimääräisen ruoan määrä vaihtelee muutamista annoksista muutamiin kymmeniin annoksiin. Koulujen ruokalista näkyy täältä. Asukkaat voivat saada ruokaa ilmaiseksi asukastuvan jäseninä. Jos kysyntä kasvaa hallitus määrittelee keitä suositaan ilmaisjaossa. Tähderuoan jaolla autetaan erityisesti syrjäytymisvaarassa tai taloudellisessa ahdingossa olevia.

Sitra käynnisti tähderuokakokeilun vuonna 2013 Jyväskylässä. Idea on levinnyt eri puolille Suomea. Esimerkiksi Rovaniemellä tähderuoan noudon, kuljetuksen ja jakelun hoitavat vapaaehtoisvoimin eläkeläisjärjestöt, jotka jakavat annokset ilmaiseksi toimintapaikoissaan. Oulussa asiaa kokeiltiin ensimmäiseksi Kellossa vuonna 2014.

kouluruoka

Lainsäädännön (Elintarvikelaki 23/2006) ja Eviran ohjeiden mukaan moitteetonta ja tarjoilukelpoista ruokaa voi välittää tähderuokana esimerkiksi hyväntekeväisyytenä. Ylijäämäruoan jakaminen tai lahjoittaminen ei ole keneltäkään pois, se vaatii vain hiukan viitseliäisyyttä. Kokeilukoulujen henkilökunnat eivät ole  kokeneet tähdelounaita lisätyönä.

Ruokapalveluhenkilökunnan ammattitaidolla ja pitkällä kokemuksella ruoan menekistä on ruokahävikki saatu kuntoon. Jävikkiä tulee kuitenkin aina jonkin verran esimerkiksi oppilaiden poissaolojen vuoksi.

Kokeilun pohjalta asukastuvan ja Serviisin yhteistyötä pyritään kehittämään jatkossakin esimerkiksi aamupuuron muodossa. Kevään kokeilun pohjalta toimintaa kehitetään syksyllä siten että noutaminen alueen asukkaille olisi mahdollisimman helppoa ja nopeaa.

Kuvat: Artikkelikuva Anton Soinne/Keski-Uusimaa, annoskuva: Johanna Erjonsalo/ Helsingin Uutiset