Tarinabattle

Seuraavat kirjoitukset on kerätty Puokkaritalon ohjaajien perhetarinabattlesta. Tyypillisesti tarinan sidosaineena on jokin todellinen kertomus tai vaikka uutinen. Kirjoitukset soveltuvat yläasteikäisille tai vanhemmille.

Sota ilman sankarihautoja

Lapsena sitä jotenkin jakso kaikki ne joulut, juhannukset, vaput. Kaikki ne erilaiset syyt repiä rikki perheen hennot kulissit ja kulla  kuinka viinapullon kortti kiertyy auki.

– Olin reipas, neuvokas ja sopeutuva. Ei se tuntunut kauheelta ja kurjalta. Sehän oli mun arkee. Musta tuli kiltti suorittajatyttö. Tein pitkiä kävelylenkkejä koiran kanssa. Kirjoitin päiväkirjaa ja leikin kerrostalon muiden lasten kanssa vaikka ja mitä.

– En mä osaa vajota sellaiseen itsesääliselitykseen että mun koko lapsuus olisi ollut jotenkin surkeaa ja kamalaa. Okei, vanhemmilla oli toki huonot hetkensä. Ja okei, ehkä niitä oli määrällisesti liikaa näin jälkikäteen ajateltuna. Mutta mulle se oli jotenkin normaalia menoa. Ja sitä se kuulosti olevan muillekin naapureiden lapsille

– Hyvinä päivinä me tehtiiin hauskoja, perheretkiä, käytiiin kirjastossa ja elokuvissa. Ostettiin irtokarkkeja ja katsottiin yhdessä Law & Orderia lämpimiä voileipiä syöden.

– Joskus mua naurattaa tää viihdekäyttö-ilmaisu. Sen perusteella suomalainen viihde on kyllä kummallista paskaa. Käsittämätöntä ölinää, huojumista, uhoa, kuolaa ja patotumien purkua. Onhan se viina monille viihdettä siinä mielessä, että se on paras pakotie arjesta. Että kun viikolla ei pysty vastustamaan sitä arkipaskaa jota joutuu pakkonielemään, viiinaspäissään sitä sitten viikonloppuna päästetään höyryt ulos.

– Kyllä mun vanhemmat riitelikin, mutta ei siinä mitään perheväkivaltaa onneksi ollu. Se näytti vähän samalta kuin huitois selvänä jotain hyttystä, kärpästä tai paarmaa pois. Sossut ei käynyt koskaan. Poliisit pari kertaa kun oli isommat sukujuhlat ja herraseurue päätti panna painiksi.

– Se on ollut onni ettei kuvioissa ollu mitään seksuaalista hyväksikäyttöö. Rivoja juttuja sitä sai kännisiltä kuulla niin että pienempänä posket punotti mutta myöhemmin sitä osas antaa takaisin.

– Ei mulla koskaan ollut turvaton olo vaan jotenkin toivoton. Enkä mä ollut siis yksinäinen. Samanlaisia räkänaamoja oli naapurostossa paljonkin.  Mutta semmonen kumma möykky mulla aina on ollut matkassa. Ja lukion jälkeen se sitten poksahti syömishäiriönä. Mutta mä sain senkin haltuun. Kiitos poikakaverin ja YTHS.

Sairaalassa kelatessa alko tajuumaan että niitä perhekulisseja ylläpidettiin ja raotettiin monen erin tavoin meidän lähiössä. Kun mä kuulin vuosia myöhemmin naapurilasten tarinoita, kaikille ei käyny yhtä hyvin. Pari oli kuollut sekakäyttäjänä.

– Mä oon nyt 36-vuotias ekaluokkailisen äiti. Surffasin netissä ja törmäsin toimittaja Taneli Heikan ajatuksia herättävään kolumnin alkoholiin kaatuneiden muistomerkistä.

”Alkoholi on Suomen unohdettu sota. Se on kaatanut miehiä ja naisia mykkiin hautoihin vuosituhansia. Alkoholin 1300 vuosittaista suoraa uhria ei saa muistella. Sankarihautoja ei ole. Läheisensä menettäneet muistelevat rakkaitaan yksin.”

Mä naureskelin ensin koko ajautukselle, mutta lopulta kun mä  surffasi lisää faktoja, tajusin ettei ajatus ollut lainkaan pöllömpi.

”Tilastojen mukaan Suomessa on 70 000 lasta, jotka kohtaavat vanhempia vakavan alkoholiongelma perheessään. Alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen kuoli vuonna 2015 yhteensä 1 700 ihmistä, lähes 200 vähemmän kuin edellisvuonna. Huumeista johtuvia kuolemia oli 166 eli 10 vähemmän kuin vuonna 2014. Tapaturmaisia yliannostuskuolemia oli 119 ja tahallisia 24. Vuonna 2015 itsemurhan teki 731 henkeä. Se oli 60 henkeä vähemmän kuin edellisvuonna.”

Ei naisten tarvis mennä armeijaan. Ne vois alkaa kotirauhanturvajoukoiksi. Ensimmäinen tavoite ois että turhat pullot pois suurkuluttajilta ja terveellisempi riippuvuus tilalle.

Ja jos se turvallisempi riippuvuus ois vaikka fyysinen rääkki niin lääkärit vois antaa täysikäisille tissuttelijoille ja lasiinsylkijöille  navyseal tyyppiset viikonloppuleirit. Ois sitten jatkossa vähemmän niitä alkoholin aiheuttamia täys- tai puoliorpoja.