Terveyskioski

Tuiran hyvinvointikeskuksen suunnittelu sekä Kaijonharjun ja Rajakylän terveyskeskusten lakkauttaminen aktivoi ajatuksen terveyskioskista. Itse asiassa Tuiraan nousee sekä kunnallinen että yksityinen hyvinvointikeskus. Yksityinen vuonna 2011 lanseerattu Lipporanta on jo ennakkomarkkinoinnissa. Kunnallisesta hankkeesta ei ole vielä julkisia havainnekuvia.

Terveyskioski tarjoa monipuolisia terveydenhuollon ammattilaisten palveluita ilman ajanvarausta, helposti, nopeasti ja joustavasti. Tyypillinen asiakas on yli 60-vuotias, joko eläkeikää lähestyvä tai jo eläkkeellä oleva nainen.

Kevyt palveluvalikoima on keskittynyt matalan kynnyksen maksuttomiin palveluihin kuten erilaisiin mittauksiin (verenpaineen, verensokerin, hemoglobiinin), kevyisiin hoitotoimenpiteisiin, terveys- ja palveluneuvontaan sekä ennaltaehkäisevään opastukseen.

-Terveyskioskin parhaimpia elementtejä voisi hyödyntää tulevaisuudessa myös muissa lähipalveluissa kuten neuvola- ja kouluterveydenhuolto- vanhus- ja mielenterveyspalvelut. Kun tarvitaan jatkohoitoa ja apua terveyskioskin kaltaiset palvelupisteet olisivat avuksi. Alan ammattilainen pystyy nopeasti seulomaan palvelutarpeen ja auttamaan asiakasta eteenpäin, toteaa Lahden terveyspalvelujen johtaja Risto Raivio.

Terveyskioskeissa voidaan lainata liikuntaharjoitusvälineitä henkilötodistuksella. Terveyskioskit voivat järjestää erilaisia teemapäiviä, ryhmäohjauksia ja tarpeen mukaan rokotuskampanjoita.  Lue lisää terveyskioskeista Sitran sivuilta.

Terveyskioski voisi olla joko kauppakeskuksessa Linnanmaalla kuten apteekki. Tai Ritaharjun Ideaparkissa. Hyvinvointipiste Välke on yksi alueellinen sovitus terveyskioskista.

Artikkeli terveyskioskista on julkaistu yhteisölehdessä ensimmäistä kertaa jo vuonna 2013.