Vanhemmat opettajina

Demos järjestää Helsingin juhlaviikoilla vertaisoppimisen festivaalin nimeltään Koulu.

”Koulu on vertaisoppimisen festivaali. Se on uusien kansalaistaitojen jalostamo, jonka teemme itse ja yhdessä. Olet asiasi tuntija. Tule oppimaan tai tule opettamaan.”

Jokainen halukas voi pitää perehdytyksen jälkeen oppitunnin.Oppituntien mahdollisia kestoja on neljä: 15 min / 45 min / 90 min / non-stop (ihmiset voivat tulla ja mennä).  Noin 200 oppituntien aiheita ovat mm. haukimakkaran valmistus, itkeminen tahdon voimalla, muistin parantaminen, kenkien hoito, croquis-piirtäminen, kaupunkiviljely. Oppilaaksi tunneille ei voi ilmoittautua ennen tapahtumaa, vaan vasta paikan päällä.

Aikuisille tapahtuma on maksullinen, mutta alakouluikäisille löytyy oppitunteja ja puuhaa ilmaiseksi. On vesivärihulluttelua, korujen tekemistä, uintitekniikkaa maakravuille ja tortillapaja. Koulun pihalla saa taiteilla katuliiduilla ja pihalla ja puutarhassa on tilaa temmeltää. Koulun takapihalla on lasten leikkipuisto hiekkalaatikkoineen.

Eikö tätä ideaa voisi pienimuotoisempana toteuttaa koulussa sovellettuna Vanhempain päivänä. Vanhemmat joko itse tai aluekontaktiverkostonsa kautta opettaisivat sellaisia taitoja, joita ei suoraan lue virallisessa OPS:issa. Mikä aihe sinua kiinnostaisi ”opettaa” toisille vanhemmille ja lapsille?

Ohessa on muutama otos Koulu-festivaalin oppitunneista.