Vertaiskirjoittamispaja

Vertaiskirjoittamispaja sopii jokaiselle, joka on kiinnostunut lukemisesta ja kirjoittamisesta tai jolla on uteliaisuus tarinoita kohtaan. Vertaisryhmäläisen ei tarvitse osata oikeinkirjoittaa tai olla jotenkin lahjakas tai luova. Tapaamiskertojen tekstiä ei tarvi hioa. Omia tekstejä ei tarvitse tulkita tai selittää.

Aikuisten vertaiskirjoittamispaja kokoontuu Puolivälinkankaan lähikirjaston neuvotteluhuone ykköskerroksessa (Mielikintie 9) keskiviikkoisin klo 18.30-20.00.Paja on osallistujille maksuton. Tarjoamme kahvin/teen ja pullan. Viikolla 10 on tauko. Kokoonnumme kevään ajan. Ota kirjastokorttisi mukaan, pääset sillä ulko-ovesta.

Ohjaaja Henriikka Nissilä on kirjallisuusterapiaohjaaja ja kirjastoalan tradenomi, joka uskoo lukemisen ja kirjoittamisen voimaan kokemusten ja tunteiden sanoittajana. ”Kirjoittamalla voidaan löytää uusia näkökulmia kipeisiinkin kokemuksiin ja lähteä purkamaan sisäisiä solmukohtia. Pysähtyminen sanojen ääreen antaa mahdollisuuden syventyä omaan itseen ja läsnäolevaan hetkeen.”

Pajan kirjoitustehtävät ovat lyhyitä:  5-10-15 minuuttia. Virikkeenä voi toimia jokin aihe tai satunnainen sytyke; teksti, musiikki, kuva, liikettä, luontoa. Tarkoitus on kirjoittaa tajunnanvirtaa, ilman kontrollia tai syvällisempää rakennesuunnittelua. Kun kirjoittaa nopeasti ei ehdi sensuroida itseään. Kirjoittaja hyötyy enemmän jos uskaltaa vain heittäytyä tekstin maailmaan ilman sisäistä kriitikkoa.

Vaikka kirjoittaminen on usein meditatiivista vuoropuhelua itsensä kanssa, ryhmässä innostuu enemmän. Pienellä ja lempeällä vertaiskirjoittamisen paineella voi luoda itseäänkin yllättäviä tekstejä yllättävän lyhyessä ajassa.

Toisten tekstien kautta voi havahtua uusiin näkökulmiin. Tarinoilla ja teksteillä voi etäännyttää vaikeitakin asioita ja tuntemuksia  tai tuoda niitä turvallisesti lähelle. Kuulluksi ja kohdatuksi tulemisen pohjalla turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri. 

Hyviä  asioita voi saada kirjoittamalla näkyviksi. Ikäviä asioita voi kutistaa niin pieneksi että ne voi laittaa taskuun, siirtyä niiden kanssa toisaalle tai vähintäänkin elää niiden kanssa sovussa.

”Luulin että tarvitsen voimaa ja intohimoa että saisin kirjoitettua. Huomasin että kirjoittaminen ja toisten tekstien kuuleminen antoi minulle voimaa ja intohimoa. Kevytkirjoittaminen hiipi arkeeni, tuli ja jäi kylään.”

”Kirjoitusprosessi oli sekä avaava, rasittava että rauhoittava kokemus. Asiat näyttäytyivät hieman toisessa ja uudessa valossa tekstien ja tarinoiden taikapiirissä. Osan kirjoituksista luin ääneen toisille, osan vain itselle.”

Raja terapeuttisen ja luovan kirjoittamisen välillä on kuin veteen piiirretty viiva. Moni kirjoittaa itseään näkyväksi toisten kautta tai voimalla. Teksteihimme valuu ja tihkuu aina omaa elämäämme, tuntemuksiamme, kokemuksiamme ja arvojamme.

Tervetuloa Puokkaritalolle kirjoittamaan, keskustelemaan ja lukemaan.