Vertaistarinat

Lähiöinnostajien kirjoitus- ja tarinaprojekti on kulkenut koko hankkeen ajan. Välillä pääosassa, välillä sivuroolissa. Tavoitteena on ollut käsitellä ja jakaa vertaiskokemuksia kirjoittamisen ja tarinoiden kautta. 

”Mä toivon että tää mun ja meidän tarina auttaa jotakuta toista, joka painii samassa haastavassa elämäntilanteessa. Monelle on hankala sanoittaa arjen pahaa oloa muille.” 

Keräsimme tarinoita, koska huomasimme että kokemuksia oli helpompi kohdata ja koota tarinoiden muodossa kuin saada kertojia kutsuttua esimerkiksi kokemuskirjastoon.  Vertaistarinoiden tulostettavan version löydät tästä.


Osa kertojista on pystynyt muuttamaan arkeaan haastavasta siedettäväksi, osa jatkaa rämpimistään, osa on saanut apua, tukea ja toisen tilaisuuden.

Kirjoittaessa tarinaa asioita voi työstää asioita omassa tahdissaan sekä yrittää säädellä esimerkiksi ahdistavan tunteen ja surun volyymia. Kirjoittaminen ja asioiden käsittely antaa hallinnan ja pystyvyyden kokemuksesta.

Hankkeessa kerätyt tarinat syntyivät monikerroksellisesti. Osa kertomuksista on tapahtunut yhdelle henkilölle, osaan on yhdistetty useamman kohdatun ja kerrotun tarinan piirteitä. Osaan tarinoita on lisätty eri näkökulmia sekä editoitu pieniä tietopaketteja.

Osa tarinoista tuli kohti nopeasti, osa räätälöitiin kasaan ajan kanssa. Osa tarinoista vaati tuntien läsnäoloa, vaellusta kymmien kirjojen parissa, somessa skrollaamista sekä reagoimista, jotta tarinat saatiin koottua  kasaan pienissä paloissa. 

Tarinat on oiva vertaisen, vapaaehtoisen tai kokemustoimijan työkalu. Kokemusasiantuntija eroaa vertaisesta siten että hän sinut kokemustensa kanssa. Monissa kokemuskoulutuksissa se mitä itselle on tapahtunut pyritäänkin tuottamaan omaksi tarinaksi. 

Vertaistarinat ilmentävät ja jäsentävät tunteita, ajatuksia, merkityksiä, muistoja ja kokemuksia.  Kohtaamalla toisenlaisia ihmisiä, tekstejä ja tulkintoja, saa myös omaan elämään uusia näkökulmia. Tarinat jäsentävät esimerkiksi miten hylätyksi tuleminen, kaltoinkohtelu ja vastoinkäymiset ovat itseen ja elämään vaikuttaneet. Kertojilla on kyky tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään ei vain dramatisoituna sankariselviytyjänä.

Kaipaisin lukijoilta kommentteja seuraaviin asiohin ennen vertaistarinoiden kakkoskierrosta.

1) Mitkä tarinat vetoavat tunteisiin -> nuoret lukevat maaliskuussa podcastiksi teatterilla
2) Millainen juttutyyppi tuntuisi sopivalta a) tunnetarina b) tarina+ fakta c) tarina useasta eri näkökulmasta
3) Mitä muita ideoita seuraavaa editointikierrosta varten. Häiritseviä tekijöitä? Tällaista haluaisin lisää… Tämä ärsyttäää…

Kirjoita meille. Jos haluat itse olla mukana kirjoittamassa meille vertaistarinaasi pientä korvausta vastaan tässä on eri vaihtoehtoja:

1) Annat meille haastattelun jossain rauhallisessa paikassa, josta me kirjoitamme vapaasti tarinan = 20 e lahjakortti. 2) Annat meille haastattelun, josta editoimme yhdessä tarinan verkon avustuksella = 40 euron korvaus 3) Kirjoitat meille tarinan itse, jonka toimitat sähköpostilla ja se ei vaadi juuri editointia = 60 e 4) Olet kirjoittamisen ammattilainen (toimittaja, kirjailija, dramaturgi) ja kirjoitat meille tilauksesta tarinan = 100 e.

Korvaus on toimeksianto, eli siitä menee veronpidätysprosenttisi, eikä niistä makseta työnantajan sivukuluja. Verotussyistä lahjakortti ei voi olla isompi kuin 20 e. Korvauksen maksamista varten tarvitsemme järjestelmäsyistä kirjoittajan verokortin, tilinumeron sekä osoitteen. Korvaus vaatii aina haastattelun tai kevyen toimeksiannon. Jos lähetät tarinan omasta halustasi ilman ennaltasopimista, emme voi taata korvausta ennen kuin olemme sen lukeneet.

Haastattelun paikkana voi olla kotisi, Puokkaritalo (Mielikintie 7) tai esimerkiksi hyvin rauhallinen tila Valveella tai Bysiksellä Oulun keskustassa.

Tarinoiden lähtökohtina on aina anonyymisyys, ellet itse välttämättä halua tulla nimelläsi julkisuuteen. Jos tarinoita on useita samanlaisia, katsomme oikeudeksi yhdistellä niitä. Tarinan ohjeellinen pituus on 1-2 sivua elin noin 3000-5000 merkkiä.

Suosittelen että luet muutamia jo julkaistuja tarinoita, jos haluat tietää millaiset tarinat kiinnostavat. Etsimme juuri nyt esimerkiksi perhetarinoita hometaloista, digihuijatuista perheistä tai vaikkapa radikalisoitumisesta/ kunniaväkivallasta.

Tarinassa olisi hyvä olla (edes etäällä mukana) kouluikäisiä lapsia, koska hankkeen kohderyhmässäkin he ovat. Älä siis kirjoita vain blogimaista itsekasvupohdiskelua.

Voit lähettää palautetta tai oman tarinasi esimerkiksi vesa.ilola at gmail.com